Sleutelstukken in venster De Hanze

Oudestraat 133

 

De Schepenzaal (1545), de drinkhoorn van het Kamper Sint Anna- of Rijnschippersgilde (1369) en het vredesverdrag van Stralsund uit 1370 (Stadsarchief Kampen) zijn vanaf 9 september opgenomen als sleutelstukken bij het venster De Hanze in de Canon van Nederland. Daarmee wordt Stedelijk Museum Kampen officieel onderdeel van het Canonnetwerk.

 

Eerste museum met sleutelstukken in Hanzevenster

De Canon van Nederland neemt je in 50 vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die bijgedragen hebben aan het Nederland waar we nu wonen. Stedelijk Museum Kampen is het eerste museum met sleutelstukken in het venster De Hanze. Dat is het vieren waard vind ook Bort Koelewijn, die er in zijn laatste week als burgemeester van Kampen nog graag tijd voor vrijmaakt en het schildje in ontvangst neemt.

 

Schepenzaal

De Schepenzaal is één van de weinige authentieke bestuurs- en rechtszalen uit de Hanzetijd. De handel in het Hanzegebied brengt tot het midden van de zestiende eeuw veel rijkdom naar Kampen. Zowel individuele burgers als de stad profiteren hiervan. Wanneer het interieur van het Kamper Raadhuis in 1543 volledig uitbrandt, wordt het herbouwd in modieuze renaissancestijl. De rijkdom spat er vanaf.

Art Nouveau Broederstraat 21 Kampen 280 kb Ben Vulkers Art Nouveau Oudestraat 148 Kampen 230 kb Ben Vulkers  

 

Drinkhoorn

De drinkhoorn van het Kamper Sint Anna- of Rijnschippersgilde komt uit 1369 en is daarmee het oudst bekende zilveren gildestuk van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. De hoorn steunt op zilveren roofvogelklauwen en heeft aan het uiteinde een gevaarlijk uitziende hondenkop die de tong uitsteekt: klaar voor de jacht op goede handel. Dit gildestuk is een teken van de welvaart, macht en daadkracht van de kooplieden binnen het Hanzeverbond.
De Drinkhoorn is te bezichtigen op de tweede verdieping en heeft een nieuwe eigen vitrine gekregen.

 

IMG 20210412 WA0010    

 

Vrede van Stralsund

Vanaf de veertiende eeuw ontwikkelt het Hanzeverbond zich van een samenwerkingsverband van individuele kooplieden tot een verbond van verschillende steden. De Hanze is zo machtig, dat het zich meet met vorsten. Wanneer de Deense koning Waldemar IV (1321-1375) zijn invloedssfeer in het Oostzeegebied wil vergroten, voelen de Hanzesteden zich bedreigd en verklaren hem de oorlog. Hanzestad Kampen speelt binnen dit jarenlange conflict een belangrijke rol en voert samen met de Duitse stad Stralsund de vredesonderhandelingen. Eén exemplaar van het vredesverdrag uit 1370 ligt in het Kamper stadsarchief. In Stedelijk Museum Kampen is een afbeelding van dit verbond te bezichtigen, omdat het origineel te kwetsbaar is om permanent te tonen.

IMG 20210412 WA0010 Vrede van Stralsund 1 2034 89 09R 440 kb  

 

Canon: Van Trijntje tot de Oranje Leeuwinnen

De Canon van Nederland bestaat sinds 2006. Op verzoek van de minister van OCW ontwikkelde de commissie Van Oostrom een Canon in vijftig vensters, van de Hunebedden tot Europa, in de eerste plaats bedoeld voor het onderwijs. Inmiddels is de Canon vernieuwd. Er zijn tien nieuwe vensters gekozen, waaronder Jeroen Bosch (kunstschilder), Marga Komplé (eerste vrouwelijke minister in Nederland) en Het Oranjegevoel.
In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een interactieve overzichtstentoonstelling van de Canon te zien en in tientallen andere musea vind je iconische stukken die de geschiedenis verbeelden.
Kijk ook op canonvannederland.nl

 

Lees ook het artikel in Trouw: Hoe een drinkbeker uit Kampen terechtkwam in de Canon van Nederland