14 oktober 2022 t/m 5 maart 2023

Oudestraat 133 en Voormalige Synagoge, IJsselkade 33

 
Secret Garden is een drieluik met als thema ‘zorg voor de schepping’. Carolein Smit en de Gebroeders Harry, Hessel en Peter Miedema geven vorm aan hun Paradijselijke tuin met kleurrijke keramische beelden en tekeningen. Met hun symbolische sculpturen en romantische pastels richten de kunstenaars zich op het eeuwige leven en dromen ze hun eigen Hof van Eden.

 

Carolein Smit

Griezelig mooi

Van levensechte mensfiguren en heiligenbeelden tot parmantige dieren en grijnzende skeletten. De keramische beelden van Carolein Smit (Amersfoort, 1960) zijn heel aantrekkelijk door hun kleuren, glanzende glazuren en verfijnde details. Tegelijkertijd kunnen ze shockeren, omdat Smit gebruik maakt van een beeldtaal, die we in onze huidige cultuur niet meer gewend zijn.

 

Carolein Smit Annunciatie 2022 f 929 kb SMK Carolein Smit Sjamaan 2019
Carolein Smit
Annunciatie, 2022
Keramisch sculptuur
69 x 50 x 35 cm
Carolein Smit
Sjamaan, 2019
Keramisch sculptuur
78 x38 x 46 cm


Maar ook het eeuwenoude gebruik van afbeeldingen, die gemaakt worden om de mens te herinneren aan het lijden van Christus, de verlossing en de dood fascineert haar. Smit maakt veelvuldig gebruik van lugubere symbolen zoals het skelet, dat zij met zichtbaar plezier in levendige houdingen modelleert.

Memento mori

De skeletten dienen als memento mori, wat ‘gedenk te sterven’ betekent in het Latijn. Ze geven uitdrukking aan de gedachte dat het leven op aarde maar tijdelijk is. Vanaf de middeleeuwen zijn sterfelijkheid en de dood favoriete motieven in de kunst. Het is de aloude aantrekkingskracht van de afschuw; de angst opzoeken om het te bezweren.

Hoewel we tegenwoordig anders tegen het leven aankijken en de dood meer op afstand hebben gezet, blijven leven en dood, net als goed en kwaad onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar houdt het één op en begint het ander?

Carolein Smit Gebroederd Miedema
Carolein Smit
Rattenkoning, 2020
Keramisch sculptuur
 
 
Secret Garden

In de Secret Garden van Carolein Smit staat de zorg voor de Schepping, verbeeld in haar Achtste werk van barmhartigheid, centraal. Het is een oproep om met meer respect met de natuur, de dieren en de medemens om te gaan. Bovenal is het een uiting van zorg om het beperkte vermogen van de mens dat daadwerkelijk te doen.

Lees meer over het Achtste werk van Barmhartigheid.

Harry Miedema Twee broers 2020 pastel op papier detail 3 900px

Gebroeders Miedema

Fabeldieren en droomwezens

Harry (Steenwijk,1954), Hessel (Steenwijk, 1962) en Peter Miedema (Steenwijk,1967) treden als kunstenaar individueel naar buiten, maar hebben elkaar ook gevonden in een verbintenis onder de naam de Gebroeders Miedema. Samen werken ze al een paar jaar aan het thema fabeldieren; een groeiende serie tekeningen op klein formaat. De tekeningen worden individueel gemaakt, maar als een totaalwerk tentoongesteld.

 

Carolein Smit Gebroederd Miedema
Harry Miedema
Op reis met vrienden, 2020
Pastel op papier
100 x 120 cm
Hessel Miedema
Beautiful Gardens, 2018
Pastel op papier
44 x 38 cm
 
Paradijselijke wereld

Voor de Gebroeders Miedema zet het fabeldier de deur open naar het wonder van de geheimzinnige natuur. Een fascinatie die ze delen met Carolein Smit. Voor Secret Garden scheppen de broers een paradijselijke wereld in zacht pastel en kleurpotlood, waarin wonderlijke wezens in harmonie met de mens samen zijn. Een wereld waar mens en dier elkaar kunnen verstaan en ieder wezen met elkaar verbonden is.

 

Carolein Smit Gebroederd Miedema
Peter Miedema
Doodhoofdaap in Paradijs, 2018
Pastel op papier

67 x 58 cm
Harry Miedema
Het Blauwe Paard, 2020
Pastel op papier
100 x 120 cm