Eerste minitentoonstelling in The Gallery

17 september t/m 31 oktober 2021

Oudestraat 133

Voor Noël Haile (1988, Asmara) is de schilderkunst een manier om de vele beelden en gedachten die door zijn hoofd gaan vorm te geven en daarmee zijn leven op de rit te houden. Vanuit een onveilig Eritrea komt Noël als klein kind met zijn familie naar Rotterdam en woont vanaf zijn tiende jaar in Kampen.

Als jongetje voelt hij zich al aangetrokken tot de klassieke kunst en neemt hij schilderles bij de RIBW dagbesteding, waar zijn beeldend talent een welkome uitlaatklep werd.Zijn grote droom om basketballer bij de National Basketball Association te worden verruilt hij voor de beeldende kunst.

Noël ontwikkelt zich verder bij Quintus Centrum voor Kunsteducatie Kampen en de Vrije Academie in Nunspeet. Hier ontdekt hij de vele gezichten van de moderne schilderkunst.

Het stimuleert hem zijn eigen verhalen te verbeelden. Noëls werk zou je Outsiderkunst kunnen noemen. Hij volgt geen kunststroming of stijl en zijn plaats ten opzichte van andere kunstenaars of de kunstgeschiedenis speelt voor hem geen rol. Zijn eigen leven, dromen en stemmingen geven hem de noodzaak zijn schilderijen te maken.

Art Nouveau Broederstraat 21 Kampen 280 kb Ben Vulkers

De werken zijn grappig en direct of vervreemdend, mysterieus en poëtisch. Zijn rijke fantasie, taalassociaties, verbeeldingskracht en kleurgebruik maken de werken aantrekkelijk. Haile werd in 2020 genomineerd voor de Koninklijke prijs voor de Vrije Schilderkunst en behoorde bij de laatste 50 deelnemers.

Stedelijk Museum Kampen neemt Noëls lievelingsschilderij Saloon, Cowboys and Poker uit 2017 op in de collectie. We zien een Amerikaanse saloon, waar de koeien letterlijk cowboys zijn geworden. Je voelt de spanning van het pokerspel en de ‘bad guy’ die ieder moment binnen kan stappen. Details, lichtval en compositie verraden Noëls liefde voor de klassieke schilderkunst, maar dat hindert hem gelukkig niet om het thema volledig naar zijn eigen hand te zetten.

Noël Haile Saloon Ursula Fotografie 500 kb

The Gallery

Speciaal voor actualiteiten en aanwinsten heeft Stedelijk Museum Kampen een kleine ruimte ingericht op de tweede verdieping van het museum aan de Oudestraat. De wanden zijn bekleed met goudbehang, waardoor het iets weg heeft van een juwelenkistje. De schilderijen van Noël Haile zijn de eerste ‘juweeltjes’ die het museum hier toont. Na de presentatie van Noël Haile is er een nieuwe aanwinst van de in Kampen geboren kunstenares Jo Koster (1868-1944) te zien.