18 maart t/m 12 juni

Oudestraat 133 

 

Kunst verzamelen is van alle tijden. ‘Door Schoonheid Omringd’ geeft een inkijkje in een 19e eeuwse verzameling van een welvarend Kamper echtpaar.

Peter Engelenberg (1840-1902) en zijn vrouw Jeanne Persille (1855-1921) hebben een prachtig (en voor die tijd groot) legaat nagelaten aan de gemeente Kampen. De verzameling bestaat uit Japans en Chinees porselein, meubilair en een collectie van 37 schilderijen van overwegend Hollandse meesters.

Door Schoonhied Omringd echtpaar Engelenberg 420x335 Door Schoonheid Omringd Bloemstilleven 420x335
 
Van romantische ijstaferelen tot eigentijdse 19e eeuwse kunst

Ruim 100 jaar na de schenking toont Stedelijk Museum Kampen de schilderijencollectie van het echtpaar. De verzameling geeft een goed beeld van wat een 19e eeuws verzamelaarsechtpaar mooi vond. Van romantische (ijs)taferelen en genrestukken – van onder andere Schelfhout, Bles en Ten Kate, gaan Peter en Jeanne naar meer eigentijdse kunst.

Haagse School

Hoogtepunt zijn schilderijen van een aantal bekende kunstenaars uit de Haagse School (1860-1900), zoals Hendrik Mesdag, Willem Roelofs, Simon Kever, Philip Sadeé en Louis Apol.

Daarnaast omvat de collectie werken van voorlopers en navolgers van deze groep, waaronder, Antonie Waldorp en Hendrik van der Weele.

Engelenberghuis

In 1890 betrokken Peter en Jeanne Engelenberg het voorouderlijk huis van Peter aan de Burgwal 43 in Kampen. Ze gaven deze woning de naam ‘Engelenberghuis’. Deze fraaie stadsvilla bood voldoende plek voor hun steeds groeiende kunstcollectie.

Na het overlijden van Peter in 1902 bleef Jeanne de rest van haar leven omringd door de bijzondere collectie in het Engelenberghuis wonen. De kunstcollectie liet zij bij testament na aan de gemeente Kampen.

In 1929-1930 is het ‘Engelenberghuis’ afgebroken en kwam er de Nutsspaarbank voor in de plaats.