VERWACHT

3 oktober 2020 t/m 24 januari 2021
Oudestraat 133 en Voormalige Synagoge

 

deorenvanrembrandt2 873x412

De tentoonstelling Oog voor het oor, de oren van Rembrandt door de ogen van Jan van Driel vertelt het verhaal van een oorspronkelijke zoektocht in de schilderkunst naar het oor in de portretkunst en naar een aspect in Rembrandts zelfportretten, waaraan tot nog toe in alles wat geschreven is over Rembrandt, nooit iemand aandacht heeft geschonken.

Beeldend kunstenaar Jan Van Driel (1950, Amsterdam), een leven lang hartstochtelijk schilder en vanaf 1975 woonachtig in Kampen, kwam jaren geleden kijkend en schilderend tot een heel aardige 'ontdekking' met betrekking tot de zelfportretten van Rembrandt. Al eeuwenlang is er door velen intensief gekeken naar de portretten van Rembrandt. Er zijn ettelijke boeken verschenen over Rembrandts kleurgebruik, penseelvoering, over de neus, de ogen, mond, haargroei of de fysionomie in het algemeen zoals Rembrandt die verbeeldde in zijn zelfportretten. Jan van Driel voegt daar nog iets aan toe: de oren.

Die 'ontdekking' heeft alles te maken met hoe Jan van Driel zichzelf portretteert in de talloze schilderijen en tekeningen, die hij maakte. Daarin geeft hij een eerlijk en helder beeld van zijn eigen uiterlijk tot en met zijn eigen afstaande oren. Hij kwam tot de ontdekking: niet alleen hijzelf heeft flaporen, ook Rembrandt had die.

Naast de tentoonstelling wordt er ook gewerkt aan een boek. Ondanks dat ieder met een eigen insteek wordt ontwikkelt, blijft de strekking hetzelfde: oog voor het oor en het onderzoek in de schilderkunst naar de oren van Rembrandt. Het gevolg daarvan is een andere kijk, in ieder geval een hernieuwde kijk op het portret in het algemeen en op de zelfportretten van Rembrandt in het bijzonder.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de ontdekking van schilder, tekenaar Jan van Driel aan de hand van films, werken van Rembrandt, Jan van Driel, andere bekende meesters en hedendaagse kunstenaars met de focus op het oor.