de bevrijding van kampen Willem van der Ven 557kb

 

kampen bevrijd!

 

Het is 17 april 1945, de dag waarop Kampen bevrijd werd. In de nacht van 16 op 17 april hadden de Duitsers de stad verlaten en ’s morgens vroeg roeiden vier Canadezen vanuit IJsselmuiden naar Kampen om te kijken of de kust veilig was. Zij werden rap gevolgd door meer Canadezen die uitgelaten onthaald werden door de bevolking. De Oudestraat is één grote zee van roodwitblauwe vlaggen en oranje sjerpen en iedereen die ook maar iets van oranje stof had, droeg het.

 

Op het schilderij 'De bevrijding van Kampen' van Willem van der Ven (1898-1958) is een enthousiaste Kamper bevolking te zien. Wat een opluchting! Wat een feest!

 

Van der Ven werd in 1898 in Rotterdam geboren en was tot 1935 technisch tekenaar en ontwerper van scheepsonderdelen. Vanaf 1935 slaagde hij erin zich volledig op zijn passie te storten en werd hij fulltime schilder. Onderwerpen: landschappen, de natuur, boerderijen en sneeuwlandschappen.

In de jaren veertig schilderde hij in Kampen en omgeving, waarna hij omstreeks 1950 naar Scheveningen vertrok. Was Kampen een bewuste keuze van Willem van der Ven om zich te vestigen? Of is hij hier eind 1944 terechtgekomen, zoals zoveel Rotterdamse razziaslachtoffers dat jaar? Het antwoord daarop moeten we helaas schuldig blijven.

 

Bijschrift foto: 'De bevrijding van Kampen'

Willem van der Ven (1898-1958), olieverf op doek, 1945

Collectie: Stedelijk Museum Kampen

 

 

We ll meet again logo

 

 

75jaarvrijheid