Paint dancer, painter dance!
18 februari t/m 18 juni 2023

Oudestraat 133

secretgarden SMK Carolein Smit Gebr Miedema 465 kb

Foto Edwin Smits

Alioune (Lune) Diagne (Saint-Louis, 1982) is geboren in Senegal en woont en werkt sinds 2017 in Kampen. Hij heeft zowel een passie voor dans als voor beeldende kunst. Alioune studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Dakar en focuste zich in eerste instantie op zijn carrière als danser en choreograaf. De afgelopen tien jaar bouwde hij aan zijn culturele broedplaats in Saint-Louis, Senegal, waar hij jaarlijks het internationale festival Duo Solo Danse organiseert. Zijn dansproducties zijn wereldwijd te zien.

De afgelopen jaren is Diagne zich ook weer gaan richten op zijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar. Zijn culturele roots zijn een belangrijke inspiratie voor hem, zowel in zijn dans als in zijn beeldende werk. Zijn beelden en schilderijen presenteert hij als een totaalwerk, waarin hij vaak ook performances geeft. Alioune verweeft zijn disciplines moeiteloos. Hij is op zoek naar de rode draad, die zijn verschillende werelden aan elkaar verbindt. Zijn leven in Kampen en zijn gezin houden hem hier, maar zijn familie in Senegal is ook heel belangrijk voor hem. De verwachtingen die zijn familie van hem heeft en hun culturele tradities doorbreekt hij, maar hij neemt ze wel mee in zijn kunstuitingen. Hij vraagt zich af: Wat wordt doorgegeven? Wat draag je over? Wat laat je los? Alioune zoekt hierin naar een balans. Als een positief ingestelde wereldreiziger, met contacten en vrienden over de hele wereld, voelt hij zich vrij gemakkelijk overal thuis.

fe7b340d 4ab2 43ed bd6f 6248d90f04c1
Stedelijk Museum Kampen heeft Alioune Diagne gevraagd een muurschildering te maken in het museum, in de kleine zaal The Gallery. Dit gebeurt tijdens de openingsuren van het museum, zodat de bezoeker het ontstaan en het maakproces kan volgen en in gesprek kan komen met de kunstenaar. Al schilderend en dansend maakt hij The Gallery tot zijn atelier. Het thema is de verbinding tussen zijn woonplaats Kampen en zijn geboortestad Saint-Louis. Voor Alioune verschillen de twee steden niet zoveel van elkaar. Hij heeft een frisse kijk op een wereld waarin de mensen zich vooral lijken te focussen op de verschillen.

Alioune aan het werk

Alioune is regelmatig aan het werk in het museum. U treft hem in ieder geval op woensdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00u in The Gallery. Houdt onze website in de gaten voor meer tijdstippen.

 

Actuele tentoonstellingen