25 maart t/m 11 juni 2023

Oudestraat 133

 

 

Het verleden wordt vaak op zolder bewaard. Wanneer de emotionele waarde geen rol meer speelt, stellen we ons de volgende vraag: ‘zullen we die oude dingen nu maar eens weggooien of zou het nog wat waard zijn?’ Door programma’s zoals Tussen Kunst en Kitsch zijn mensen zich bewuster geworden van de betekenis die objecten uit vervlogen tijden kunnen hebben. De meeste mensen hopen de hoofdprijs in bezit te hebben, maar het verhaal achter het object te leren kennen is minstens zo leuk. Historici zijn altijd op speurtocht in het verleden en worden enthousiast wanneer er weer een puzzelstukje opduikt dat een verhaal vertelt.

Ook stamboomonderzoek is heel populair geworden. Je kunt op zoek gaan naar de herkomst van je familienaam en wie weet van welke adellijke tak je misschien afstamt? Documenten en vergeten foto’s kunnen helpen bij het onderzoek. Maar wie had gedacht dat ook een kasboek een hoop kan vertellen over je familiegeschiedenis en de persoonlijke voorkeuren van één van je voorvaders?

 

084.MUSEUM KAMPEN VAN SOERABAJA NAAR KAMPEN 2023 PH.GJ.vanROOIJDe spectaculaire vondst tijdens het onderzoek: een daguerrotypie van de familie De Vogel. foto: G.J. van Rooij


De Vogel

In een oude schoenendoos heeft een verre nazaat drie kasboekjes bewaard van zijn betovergrootvader Cornelis Johannes de Vogel (Rotterdam, 1795 - Kampen, 1853). In de kasboekjes heeft De Vogel zijn gezinsuitgaven en inkomsten zorgvuldig genoteerd over de jaren 1837 tot aan zijn dood in 1853 in Kampen. Ieder mens laat tijdens zijn leven sporen na. Sommigen veel, omdat ze een rol van betekenis hebben gespeeld, anderen weinig, omdat de sporen verloren zijn gegaan of omdat ze een onopvallend bestaan hebben geleid. Duik met Stedelijk Museum Kampen de kasboeken in van Cees de Vogel en doe verrassende ontdekkingen over een man, die de geschiedenisboeken niet gehaald heeft.
Cees krijgt een gezicht en neemt ons mee met zijn gezin van Soerabaja naar Kampen, dat zich opmaakt voor de nieuwe tijd.

 

088.MUSEUM KAMPEN VAN SOERABAJA NAAR KAMPEN 2023 PH.GJ.vanROOIJ

foto: G.J. van Rooij

 
Kampen 1841-1853

Kampen beleefde in de tijd dat De Vogel hier kwam wonen in alle opzichten een periode van bloei. De laatste stadsmuren werden afgebroken en parken werden aangelegd. Architect Nicolaas Plomp drukte zijn bouwkundige stempel op de stad met de bouw van de Synagoge, de Lutherse en Waalse kerk, een nieuwe ‘concertzaal’ en de aanleg van een nieuw IJsselfront dat nog steeds adembenemend is.
De handel bloeide, er voer een veerdienst tussen Amsterdam en Zutphen en er was een dienstregeling van Kampen naar het Engelse Hull en het Duitse Keulen. Tegelijkertijd floreerde het culturele leven in de stad.

 

Je eigen stamboom

Wat weet jij van je voorouders? Waar komt jouw familienaam vandaan? Waar woonden de ouders van je grootvader? Welke beroepen hadden jouw familieleden?
Vul je eigen stamboom in en ontdek van alles over je familie!


Gezicht op het Kamper stadspark Jan Jacob Fels 1817 1883 450 kb

Gezicht op het Kamper stadspark
Jan Jacob Fels (1817-1883), olieverf op doek, 1846
Collectie Stedelijk Museum Kampen, iInv.nr. 1648
Foto: Ben Vulkers