24 juni t/m 25 september

Oudestraat 133

Eli Content (Vevey, Zwitserland, 1943 - Amsterdam, 2022) heeft als kind, samen met zijn Joodse ouders, de Jodenvervolging overleefd. De rest van zijn familie niet. Met dit gegeven als basis viert Eli het leven met alles wat hem lief is. Joods-zijn betekent veel voor Content. Het zit diep geworteld in hemzelf en in zijn werk. Na aanvankelijk abstract te schilderen, in navolging van het beeldverbod van het Joodse geloof, gaat Content over op het verbeelden van de schepping.

Eli Content kan niet leven zonder beeld, taal en muziek. Hij schildert dieren, bomen, planten en mensen. Het zijn geen naturalistische afbeeldingen, maar oercreaties van het leven zelf.

­

Eli Content Ode to alfred jarry UBU roi 2019 acryl olie mixed media op linnen 107 x 59 cm

Zonder titel, 2016
uit de serie Beresjiet / het Paradijs
Acryl op krantenpapier en kaasdoek
350 x 400 cm
Courtesy: Estate Eli Content

Kartonfiguren

Wanneer Eli in 2019 ziek wordt, volgt een lange periode van behandelingen met ups en downs. Zijn vrouw Karina Schaapman, die hem verzorgt en verpleegt, legt de momenten fotografisch vast.
Op het moment dat Eli zich iets beter voelt, is daar direct weer de behoefte te creëren. Niet meer in staat te schilderen, knipt en snijdt hij maskers uit karton, die geleidelijk overgaan in grotere figuren.

BW 380046 Sabine Verschueren Lust for life Eli Content CV3 240 750 kb         BW 380046 Sabine Verschueren Lust for life Eli Content CV3 260 koel filter 1 500 kb

Eli Content aan het werk in zijn woonkamer, 2019
Foto: Karina Schaapman

Eli Content, Kartonfiguren, 2021
Foto: Karina Schaapman

Ze volgen eerst hetzelfde thema van de schilderijen, maar vertellen gaandeweg steeds meer over Eli’s fysieke toestand en zijn naderend afscheid. Deze nieuwe kunstvorm van Eli is samen met zijn laatste levensfase liefdevol vastgelegd door Karina in het fotoboek Lust for life + more. De nietsverhullende beelden, die ook te zien zijn in het museum, tonen een kant van het leven, die gewoonlijk achter gesloten deuren blijft.

Autodidact

Eli Content studeerde in de jaren zeventig een jaar aan De Ateliers ’63 in Haarlem (het latere De Ateliers). Afgezien daarvan was hij autodidact. In 1976 debuteerde hij in het Stedelijk Museum Amsterdam, waarna vele tentoonstellingen volgden in musea in binnen- en buitenland. Eli Content doceerde van 1982 tot 2005 aan de Kunstacademie in Kampen, het huidge ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten.

Portret van Alfred Jarry Ubu Roi, 2018
Acryl, olieverf, glazen kralen en aluminiumfolie
op linnen en stenen, 106 x 60 cm
Fotoo: Peter Cox, Courtesy: Estate Eli Content

De tentoonstelling toont een selectie van de kartonwerken, zijn meest recente schilderijen en het fotoverslag.

Ook te zien in Stedelijk Museum Kampen