minitentoonstelling

21 januari t/m 13 maart 2022 OVb

Oudestraat 133

Vanaf 21 januari (onder voorbehoud) zijn de schenkingen uit de nalatenschap van beeldhouwer Tom Waterreus (Zwolle, 1943- 2021) te zien in The Gallery.
Lang voordat hij een bekend beeldhouwer werd, deed Tom Waterreus zijn intrede als broeder bij de Dominicanen te Nijmegen. Hij had een roeping. Toch liep het anders. In het klooster was geen ruimte voor zijn gave als beeldend kunstenaar. Hij trad uit, worstelde, volgde de kunstacademie in Maastricht en ontdekte uiteindelijk dat hij aan zijn roeping gehoor kon geven door beelden te maken ‘waarin de expressie van je geloof kan wonen’.

Stedelijk Museum Kampen heeft een keuze mogen maken uit de werken van de beeldhouwer. De werken Kruis (1991), Apocalyptische vrouw (2001) en Incarnatie (2003) maken nu deel uit van onze collectie.
Tom Waterreus

Kruis, 1991
Wilgen en vuren
73x124,5x42,5 cm

Tom Waterreus was een bijzonder kunstenaar en mens. Als religieus mens was hij een kunstenaar met een missie. Hij verbond kunst met religie. Meer dan vijftig jaar heeft hij zich als kunstenaar tegen de stroom in ontwikkeld.
Dit heeft geresulteerd in een imposante reeks beelden met een eigen signatuur.

The Gallery

Speciaal voor actualiteiten en aanwinsten heeft Stedelijk Museum Kampen een kleine ruimte ingericht op de tweede verdieping van het museum aan de Oudestraat. De wanden zijn bekleed met goudbehang, waardoor het iets weg heeft van een juwelenkistje.