Every pattern has a meaning

19 JUNI 2021 t/m 30 JAN 2022

Oudestraat 133 en Voormalige Synagoge, IJsselkade 33

Deze zomer transformeerde Stedelijk Museum Kampen in een modern stadspaleis met rijk gedecoreerde en kleurrijke zalen, waar je je ogen uitkijkt.

Design van vandaag is nauw verweven met design uit het verleden. Omstreeks 1890 bedachten kunstenaars en ambachtslieden de geheel nieuwe vormentaal van de kunststroming Art Nouveau, ook wel Jugendstil genoemd. In Kampen zijn een aantal opvallende Art Nouveau-panden bewaard gebleven, die nu op de Rijksmonumentenlijst staan.

Art Nouveau Broederstraat 21 Kampen 280 kb Ben Vulkers Art Nouveau Oudestraat 148 Kampen 230 kb Ben Vulkers  


Van der Haak gaat verder waar de Art Nouveau gestopt is.

Ze voegt haar stoffen, tapijten, behang, keramiek en glaswerk samen in het interieur dat je ondergaat als een totaalervaring. De overdaad aan kleur en de onverwachte combinatie van patronen voeren je mee naar een hedendaagse vertaling van het verleden.

tentoonstellingsruimte Ben Vulkers 01 

Moderne patronen zijn vaak gebaseerd op het principe van het herhalen van één vorm. Voor Christie van der Haak is een patroon geen simpele versierende decoratie, maar is het een tekening die zijn eigen betekenis heeft en de geschiedenis verbeeldt van de plek waar het zich bevindt.

IMG 20210412 WA0010 IMG 20210412 WA0002  

 

Gevelfries

Ook op de buitengevel van het museum zet Christie van der Haak haar stempel. Het is het eerste gebouw in Nederland dat ze bekleedt. Van der Haak geeft het van oorsprong 19e eeuwse gebouw een spraakmakend nieuw aanzicht met een versierend fries, dat zich als een lint om het gebouw vouwt.

Het museum als cadeau, klaar om zich na een moeizaam coronajaar uit te laten pakken.

gevelfries Ben Vulkers

 

VOormalige synagoge

In de Voormalige Synagoge presenteert Christie van der Haak een selectie van haar werk uit 43 jaar kunstenaarschap in een bijzondere vorm. Ook hier zijn haar schilderijen, textiel en toegepaste kunst te bewonderen en licht ze een tipje van de sluier op van haar werkwijze. ‘Elke dag maak ik tekeningen die mij, met twee spiegels op de hoek, laten zien hoe het er als patroon uit gaat zien, elke hoek geeft een ander inzicht. Door ze verder te combineren en toe te passen kunnen er duizelingwekkende ruimtes ontstaan, waar ik gebouwen mee kan transformeren.’ 

 

WEBSHOP

Heb je de tentoonstelling Christie van der Haak I Nouveau Deco gezien en ben je helemaal ondersteboven van dat geweldige behang?
Voor het eerst is het nu mogelijk om het unieke patroonbehang van Christie van der Haak te bestellen via onze webshop en je eigen huis te veranderen in een stadspaleis.

 

ARt nouveau wandelroute

Wandel langs prachtige art nouveau, art deco en Amsterdamse School panden in Kampen met de wandelgids 'Mooi Kampen'. Deze is verkrijgbaar in de museumshop voor € 3,95.

 

ART ROOM

Speciaal voor deze tentoonstelling hebben we een artroom ontwikkeld waar je van alles te zien en te ontdekken hebt over Christie van der Haak en haar werk. Neem snel een kijkje op tentoonstelling.stedelijkmuseumkampen.nl.


De tentoonstelling,de art room en de wandelgids worden mede mogelijk gemaakt door:

 

Mondriaan Fonds blauw 100 75             132000LogoPPP blauw 100 75           Prins Bernhard Cultuurfonds blauw 100 75           Logo Kickstart Cultuurfonds 100 75 0 0          CAS Kampen blauw 100 75          smk beschermers blauw 100 75