kim van Norren Liefde en Moed

Warm gebaar

Sinds de uitbraak van de Corona crisis maakt Kamper Kunstenaar Kim van Norren werken met troostende teksten. In eerste instantie voor zichzelf, om houvast te vinden in deze bijzondere tijd.

Ze deelde haar werk op social media. Daar kwam zoveel reactie op dat ze besloot er meer mee te doen.

Al snel kwam ze op het idee om met haar werk het personeel van de verpleeg- en verzorgingshuizen in Kampen een hart onder de riem te steken. “Ze hebben al hun energie en vakmanschap ingezet om de mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen liefdevol te verzorgen. Het vergt moed om elke dag in deze toestand naar je werk te gaan. Het personeel heeft liefde en moed getoond en dat wilde ik op deze manier aan hen terug geven. Ik wilde hen laten weten dat dit opgemerkt en ‘gezien’ is.”

Karin Leferink, bestuurder van IJsselheem was enthousiast over het plan van Van Norren.

Van Norren koos de tekst ‘Liefde en Moed’, uit een nummer van Frank Boeijen en maakte er een pasteltekening bij. Met een financiële bijdrage vanuit het snelloket heeft Van Norren van het werk een piëzografie in oplage kunnen laten maken. Een piëzografie is een reproductietechniek die het origineel heel dicht benadert. Deze oplage is uitgedeeld aan de zorgmedewerkers van IJsselheem.

Het originele werk ‘Liefde en Moed- 2020, 14,5 cm x 20,8 cm, pastel op cansonpapier, schonk Van Norren aan het Stedelijk Museum Kampen als aandenken aan deze markerende tijd.

Schenking Kim van Norren

VERRASSING

Van Norren had nog een verrassing voor ons in petto. Ze had een tweede werk uit de serie Corona pastel tekeningen bij zich: ‘Houd Vol’. Jolanda Slurink mocht het in ontvangst nemen als hart onder de riem van de 115 vrijwilligers die ons museum rijk is. 'Velen van hen kunnen hun werk niet doen omdat zij in de risicogroep vallen. Zij doen hun werk met overgave en moeten nu noodgedwongen thuisblijven. Normaal zijn zij een hechte groep en het is dan ook extra moeilijk dat slechts een derde van deze groep in het museum aan de slag kan. Aan hen wil ik zeggen: Houd Vol!'

Beide werken zijn nu te zien in het Stedelijk Museum Kampen.

Lees ook het artikel in de Brug.

Schenking Kim van Norren foto van de Brug