Sjoerd Buisman

Sjoerd Buisman_700x330Het werk van Buisman kent vele vormen: van kleine tekeningen tot zeer grote beelden en enorme landschappelijke projecten; vaak tijdelijk van aard. De diversiteit in het werk van Buisman heeft als consistente factor het thema ‘natuur’ en met name het groeiproces van binnenuit.

Op zijn reizen naar Venezuela en Het Caribische gebied in 1977 herontdekte hij het grondsysteem, dat de basis vormt van de rangschikking van de bladeren langs de stengel aan de plant. Deze rangschikking wordt ‘phyllotaxis’ genoemd en toont prachtige patronen en spiralen in de groei van plant, blad en boom. Dit principe van de ideale verhoudingen in combinatie met de natuurlijke elementen van een groeicurve, werkt hij uit in vele tekeningen en sculpturen.

Deze oervorm van de plant inspireert hem tot het maken van een reeks variaties op de spiraal. Het wordt de oervorm van zijn werk. Zijn materiaal-gebruik voor de sculpturen bestaat aanvankelijk nog uit hout, bitumen of cellulose; materiaal waarmee de kunstenaar direct kan werken. Dit heeft het voordeel dat de gehele constructie en afwerking van het beeld in de hand van de kunstenaar zelf ligt. Het organische karakter van het materiaal is mede bepalend voor de verschijningsvorm van het beeld. Nadeel is dat de materie ook zijn beperkingen heeft.

Eind jaren tachtig breidt Buisman zijn praktische mogelijkheden dan ook uit en gaat in brons werken. Er volgen vele beelden gebaseerd op de ‘phyllotaxis’. Spiraalvormen, die zich hoog oprichten of juist de grond inwerken. Ze hebben de verschijningsvorm van knoppen, stengels en bomen en bestaan uit segmenten, die geplaatst zijn volgens het spirale groeiprincipe. Buisman maakt volgens dit principe zijn eigen prachtige bomen en torens. Hij construeert ze niet alleen volgens natuurlijke wetmatigheden, maar schept ook natuurvormen, die niet echt voorkomen, maar wel een natuurlijke logica hebben. De kunstenaar werkt met een artistieke vormvrijheid, die hem doet verschillen van de wetenschapper.

Recent maakt hij fragiele, rechthoekige constructies van dunne takken en twijgen van planten, zoals bv. een roos. Ze worden in brons gegoten en daarmee vastgelegd in de tijd. Deze werken noemt Buisman ‘Ouroboros’, naar het Oud-Griekse symbool voor de eeuwigheid: de slang die in haar eigen staart bijt.Stedelijk Museum Kampen en voormalige Synagoge

14 juli t/m 16 september 2018

12 SEPTEMBER 2018:

LEZING VAN CEES DE BOER OVER SJOERD BUISMAN

SjoerdBuisman-700x330

'Naar de natuur - hoe werken met de natuur ons de natuur doet ontdekken'

Op woensdagavond 12 september geeft Cees de Boer om 19:00 uur een lezing over het werk van Sjoerd Buisman in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum Kampen. Met de titel 'Naar de natuur - hoe werken met de natuur ons de natuur doet ontdekken' zal de Boer uiteenzetten hoe wij in de loop van de geschiedenis steeds weer balanceren op de grenslijn van natuur en cultuur.