Koornmarktspoort

Siemen Dijkstra_700x330

Voor Siemen Dijkstra omvatten de landschappen die hem inspireren meer dan alleen de zintuigelijke waarneming van de natuur. Zijn kleurhoutsneden zijn een mentale weergave van het landschap waarin het contact met de natuur centraal staat. Ook het bijna pijn doen van koude voeten in de bevroren sneeuw op een akker kan aanleiding zijn voor een houtsnede. Vooral oude cultuurlandschappen kunnen hem diep raken. Het verdwijnen van deze landschappen en de daarbij behorende specifieke flora en fauna, baart Dijkstra grote zorgen. Het landschap is meer dan alleen een stuk grond, wat je naar je hand kunt zetten; het bepaalt onze identiteit.
Dijkstra wil met zijn werk doordringen in de geest van het landschap, de ‘genius loki’. Dit gaat verder dan schoonheid, lichtval en een mooi uitzicht. Het doet je de adem stokken en laat je in contact komen met het oeroude gevoel van verbondenheid met de natuur. “Het vastleggen van ruimte op een plat vlak is één ding, het vastleggen van het onnoembare is een ander verhaal. In al die jaren dat ik mij bezighoud met het landschap, bedenk ik mij, dat ik eigenlijk aan het archiveren ben. Het archiveren van bezielde landschappen, voordat deze verdwenen zijn.”

De uit vele kleurlagen opgebouwde prenten komen tot stand in het atelier naar aanleiding van ter plekke gemaakte schetsen en foto’s. De foto’s dienen enkel om het gevoel van het landschap weer op te roepen. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het verlangen naar de beleving van ervan sterker en groeit de behoefte er een prent van te maken. Dijkstra componeert vervolgens het landschap op de houtplaat. Perspectief zet hij naar zijn hand, luchten schept hij zelf. Het landschap is letterlijk gezien niet meer hetzelfde, maar is een belevingsbeeld geworden waarbij de bezieling van het landschap en van Siemen Dijkstra zelf samenvalt.
Dijkstra maakt zijn kleurhoutsneden volgens de reductietechniek. De prent wordt opgebouwd uit vele kleurlagen, waarbij de houtplaat steeds iets verder uitgesneden wordt. Na iedere drukgang waarbij er weer een kleur aan de prent wordt toegevoegd, snijdt de kunstenaar verder in de plaat. Het eindresultaat is een zeer gedetailleerd landschap met een kleurpalet van vele tonen en contrasten.

Siemen Dijkstra_700x_juiste_verhoudingen_2

Siemen Dijkstra_700x_juiste_verhoudingen_1