Gemeentelijke Expositieruimte Kampen

roy bergsma_700x330_mkrant005

Op 23 september 2017 wordt in de Gemeentelijke Expositieruimte Kampen de tentoonstelling 'Roy Bergsma 2003-2017' geopend van de Kamper striptekenaar en illustrator Roy Bergsma.

De expositie toont een ruime selectie van zijn werk uit de afgelopen 15 jaar.
Doormiddel van schetsen, originele strippagina's, illustraties, drukwerk, en foto's krijgt de bezoeker van de expositie een indruk van het oeuvre dat de tekenaar in de afgelopen jaren heeft opgebouwd.
Ook is een door hem zelf samengestelde collectie van eigen werk zorgvuldig gedocumenteerd in een splinternieuwe boekuitgave die op de tentoonstelling voor het eerst is te verkrijgen.

Roy Bergsma (Babberich 1979) studeerde in 2002 af aan de Constantijn Huygens Academie voor beeldende kunst in Kampen en is actief als striptekenaar en illustrator.

Zijn eerste stripverhalen worden gepubliceerd in het kunsttijdschrift '©ramp' (2002-2005), dat hij opricht samen met beeldend kunstenaars Laura Schakenraad en Timon Schellingerhout. Voor het magazine tekent hij o.a. de underground strip 'Convoi Exceptionnel', een schaduwrijke beeldenreeks over een vrachtwagenchauffeur die het aan de stok krijgt met onderwereldfiguren. Ook maakt de lezer kennis met het obstinate personage 'Timon', een stripfiguur gebaseerd op zijn gelijknamige '©ramp'-collega.
In 2004 ontmoet hij de Russische tweelingzusjes Vera en Warja. Ze zijn voor hem een grote bron van inspiratie, en zo creëert hij vanaf dat moment een dromerige en (ogenschijnlijk) lieflijke wereld waarin hij de eigenzinnige tweeling als stripfiguurtjes in rond laat dwalen en op ontdekking laat gaan.

Zowel Timon als Vera en Warja spelen de hoofdrol in zijn reeks getiteld 'Ons 'vrolijke' Kampen'. Deze stripverhalen werden van 2006 t/m 2015 gepubliceerd in de 'Kamper Almanak'. De satirische en absurdistische verhandelingen nemen politieke en maatschappelijke gebeurtenissen uit de regio op de hak. Hierin laat de tekenaar ook talloze 'publieke' figuren zoals burgemeesters en wethouders op carnavaleske wijze de revue passeren.

Dit jaar verscheen het boek 'Nieuw berijmde Kamper Uien', dat hij maakte in samenwerking met schrijver Henk de Koning. In deze uitgave verbeeld Bergsma de spottende, folkloristische verhalen over de vermeende domheid van de Kampenaren in zestien kleurenprenten.
Momenteel werkt hij aan een strip-adaptatie van de koortsachtige thriller 'The Man who was Thursday' (1905) van de Engelse schrijver G.K.Chesterton. De roman verhaalt over een politieagent die infiltreert in een anarchistische organisatie die het zich tot doel heeft gesteld de wereld te vernietigen.

Voor meer informatie: www.roybergsma.nl

23 september t/m 9 december 2017