Droomaanwinst

Het schilderij 'IJsvermaak' is 25,4 x 37,5 centimeter en geschilderd in circa 1615. Ondanks de afmetingen van het schilderij staat het vol met kleine details, waar Avercamp het patent op leek te hebben. Na bijna 400 jaar is er weer een schilderij van Hendrick Avercamp te bekijken in Kampen.

DROOMAANWINST

Hendrick Avercamp (Amsterdam, 1585 - Kampen, 1634), 'de Stomme van Kampen', is één van de beroemdste schilders van ijsgezichten uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Geboren in Amsterdam, maar getogen in Kampen, waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht en zijn inspiratie vandaan haalde. Veel van Avercamps schilderijen zijn geïnspireerd op de winterse landschappen rondom Kampen. Met bijzonder veel detail schilderde hij 'ijsgezichten', vaak met een verhaal en een grapje: een vrijend paartje, een plassend mannetje, een gevallen vrouwtje of een door het ijs gezakte figuur. Hoewel de schilderijen fictieve landschappen verbeelden, zijn er bij vele werken onmiskenbaar elementen in te zien die te vinden zijn in de stad of de omgeving van Kampen. Helaas is er geen enkel schilderij in de stad gebleven, maar zijn deze in het bezit van musea en particulieren in binnen- en buitenland.

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft een groot gebaar gemaakt door een schilderij van Avercamp aan het Stedelijk Museum Kampen in langdurig bruikleen te geven.

U bent van harte welkom om het te komen bewonderen!