Nieuwe aanwinst!

schilderij WA 700x330-2De gemeente Kampen bezit een bijzondere collectie 'Oranje portretten'. Deze collectie is de enige in Nederland waarin alle stadhouders, koningen en koninginnen van Oranje ten voeten zijn afgebeeld. Met de komst van de koning Willem-Alexander is de collectie echter niet meer compleet. Het college van B&W heeft daarom besloten om akkoord te gaan met het voorstel om een schilderij te laten maken van de nieuwe koning.

Het Stedelijk Museum Kampen is blij met de komst van het nieuwe schilderij. Al sinds de verhuizing naar de huidige locatie, ruim 5 jaar geleden, is er een speciale ruimte voor gereserveerd. Om te zorgen dat het schilderij qua formaat, afwerking, uitstraling en kwaliteit aansluit bij de andere schilderijen in de collectie is een speciale commissie in het leven geroepen. Deze commissie, waarin onder andere onze directeur Stan Petrusa zitting neemt, is verantwoordelijk voor het selectieproces.
3 kunstenaars krijgen de opdracht een schets te maken, waarna een keuze gemaakt wordt welke kunstenaar de definitieve opdracht krijgt.

Kampen staat bekend om zijn erfgoed en moet het economisch gezien hebben van zijn eigen geschiedenis. Om dit erfgoed voor de toekomst te behouden, is onderhoud soms noodzakelijk. Kamper stadspoorten moeten soms bijvoorbeeld opnieuw gevoegd en de Nieuwe Toren werd gerestaureerd en boktorvrij gemaakt. Met deze reeks Oranje-portretten heeft de gemeente Kampen een unieke collectie in handen, waar veel bezoekers op af komen. Ook worden enkele schilderijen met enige regelmaat uitgeleend aan musea door heel Nederland. Om de unieke waarde van deze collectie te behouden, is het belangrijk om ook nieuwe koningen en koninginnen toe te voegen.