Vrijwilliger Judith Mulder

Het kunstwerk Hairy Monster (2011) van kunstenaar Adriaan Rees staat in een kleine hal tussen de Schepenzaal en de expositiezaal Rechtspraak&Bestuur. Het is een op het eerste ogenblik onopvallend wit beeldje van een paar armen, waarvan de handen in elkaar zijn gevouwen tot een biddend gebaar. De armen zijn bezaaid met dunne krullende haren. Het porseleinen beeldje is wit en oogt breekbaar. Daarnaast hebben de haren op de armen en de titel van het beeldje een wild karakter. Als net afgestudeerde kunsthistoricus  maakte dit beeldje mij nieuwsgierig naar de kunstenaar.

Stan Petrusa, de directeur van Stedelijk Museum Kampen, kon mij veel vertellen over Rees als persoon. Daarnaast heb ik een mooi boek tot mijn beschikking over een overzichtstentoonstelling van Rees, getiteld Zoekende Reiziger. Deze tentoonstelling was in 2011 te zien in het Stedelijk Museum Kampen. Rees is van oorsprong fysiotherapeut. Hij heeft een carrièreswitch gemaakt en is op latere leeftijd begonnen met een studie aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, waar hij in 1991 afstudeerde. Rees reist veel, om indrukken te krijgen van andere manieren van denken en leven. Hij voelt zich vooral verbonden met China en Japan. Ik kan mij vinden in de geschiedenis en de leefwijze van Rees. Zelf ben ik vanuit een dorpje in Groningen op mijn zestiende in Kampen terecht gekomen voor mijn eerste opleiding tot Multimedia Vormgever in Zwolle. Mijn ouders vonden mij iets te jong om alleen op kamers te wonen, en dus nam ik intrek op zolder bij een vriendelijk Kamper echtpaar. Wonen in Kampen gaf mij meteen een veilig gevoel. Het stadje is klein en overzichtelijk, daarnaast ligt Kampen op een centrale plek in Nederland. Ik ben snel in de Randstad, maar ook in Groningen of Duitsland. Als student heb ik ook een tijd in Zwolle gewoond, maar toen ik samen met mijn vriend een huis kon krijgen in Kampen, heb ik niet hoeven twijfelen. Ik kan er nog steeds erg van genieten om 's ochtends vroeg, op weg naar de trein, over de stadsbrug te lopen en de zon te zien opkomen. Net als Rees heb ik veel gereisd. Voor mijn vervolgstudie, voor stages en voor projecten heb ik bijvoorbeeld tijdelijk in Groningen, Rotterdam en op verschillende locaties in Duitsland gewoond. Tussendoor kon ik altijd weer terugkeren naar Kampen, mijn veilige haven.

Voor mij geeft het beeld Hairy Monster uitdrukking aan zowel de beroering van het ontdekken van de wereld als de rust van het thuiskomen. De gevouwen handen stralen vredigheid en sereniteit uit, zo ook het maagdelijk witte materiaal. De wilde haargroei op de armen en de titel van het werk hebben een meer ongeremd karakter. Beide segmenten zijn in mijn ogen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Teveel rust in het leven wekt verveling op, teveel rumoer en nieuwe indrukken brengt onrust met zich mee. Ik zie in dit beeld de perfecte balans tussen deze twee uitersten.

Judith Mulder 2016